op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

13/04/16

GELUKKIG 2073!

Onze mooie sieraden worden handgemaakt in Nepal. De producenten werken erg hard om onze schetsen om te zetten in werkelijkheid. Behalve vandaag. Vandaag moeten de sieraden even wachten. De Nepalese hebben namelijk iets veel belangrijkers te doen: Nieuwjaar vieren!

So as we speak is het Nieuwjaar in Nepal. Compleet verschillend van de kalender die wij in Nederland kennen, is in Nepal Baisakh, de eerste maand van het nieuwe jaar, van start gegaan. Gelijktijdig met Nepali New Year is er een andere viering gaande in Nepal: Bisket Jatra. Dit feest is afgelopen zaterdag van start gegaan en duurt negen dagen en acht nachten. Onze producenten in Nepal staan te midden van het feest.

Bisket Jatra betekend letterlijk “de viering van de dood van slangen” wat vernoemd is naar een historisch moment waar elke minnaar van de prinses op mysterieuze wijze kwam te overlijden. Een prins, gezegend was door Godin Bhadrakali, wist de slangen te doden die hier de oorzaak van waren. Ter nagedachtenis aan dit moment wordt oudjaars dag een 25 meter lange houten paal (Yoh si) omhoog gehesen, die vervolgens in een steen (Yoni) wordt geplaatst. Op nieuwjaarsdag wordt Yoh si weer omlaag gehaald. Aan de houten paal zitten twee doeken gebonden die de slangen symboliseren om de dorpelingen te laten zien dat het met het kwaad gedaan is.

Ook al is het hier al april wensen wij onze producten natuurlijk een gelukkig Nieuwjaar met meer mooie samenwerkingen in 2073!

Filmpje van 12 april 2016: https://www.youtube.com/watch?v=0kXpelNPDWU

13-04-2016 16:51 door A Beautiful Story

tags:
producenten